Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

Πέμπτη 03.05.2018, οι Εncardia στο σχολείο μας!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΚΑΡΔΙΑ
Οι Εncardia στο σχολείο μας!!!


Λίγα λόγια που μπορούν να δώσουν έναυσμα και κάποιες πληροφορίες σε δασκάλους και γονείς για να προετοιμάσουν τα παιδιά πριν βρεθούν σε μία παράσταση των encardia. Η παράσταση είναι διαδραστική και παρασύρει τα παιδιά να συμμετέχουν τραγουδώντας και χορεύοντας.Οι σχολικές παραστάσεις των encardia περιέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πολιτιστικό τοπίο των δύο ελληνόφωνων περιοχών του Ιταλικού Νότου. Αφ΄ένός μεν της Απουλίας, εκεί όπου υπάρχουν εννέα Ελληνόφωνα χωριά και αφ’ ετέρου της Καλαβρίας, περίπου πεντακόσια χλμ νοτιότερα, όπου υπάρχει και η δεύτερη συστάδα των ελληνόφωνων χωριών. Η δουλειά λοιπόν των encardia είναι εμπνευσμένη κυρίως από αυτές τις περιοχές.

Βασικά στοιχεία από την παράδοση των Ελληνοφώνων:1. Η γλώσσα Grico.
Είναι η πολυσυζητημένη ελληνοϊταλική διάλεκτος που η καταγωγή της χάνεται στα βάθη των π.Χ αιώνων.. Ακόμα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τη μιλούν σε κείνα τα μέρη και υπάρχουν ποιητές και τραγουδοποιοί που τη χρησιμοποιούν ακόμη στην τέχνη τους. Έτσι πολλά τραγούδια της παράστασης αποδίδονται σε αυτήν τη γλώσσα. Θα διακρίνει κανείς στοιχεία από την αρχαία ελληνική και μάλιστα την Ομηρική διάλεκτο που μπλέκονται με τη Λατινική.
  Έτσι η σύνθεση είναι πολύ πρωτότυπη και μελωδική και για μας τους Έλληνες ιδιαίτερα συγκινητική αφού αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε πολλές λέξεις όπως agapi, tsomi(ψωμί), frea(φρέαρ-πηγάδι), toro (θωρώ-κοιτάζω), adramu paei (ο άντρας μου φεύγει), sfodili(μαντήλι), pedi, orio (ωραίο), cerasi, kampana, kanono (κοιτάζω), polemo (δουλεύω), glicea tousi nifta (γλυκειά ετούτη η νύχτα), plono penseoda se sena (ξαπλώνω και σκέφτομαι εσένα), zoi, nifta, fengo (φεγγάρι) και πολλές άλλες. Η Ελληνική διάλλεκτος της Καλαβρίας παρουσιάζει κάποιες διαφορές αλλά η βάση παραμένει κοινή και στις δύο περιοχές. Στα τραγούδια όμως των encardia θα ακούσει κανείς και μία άλλη διάλλεκτο που υπάρχει και είναι ζωντανή στις περιοχές του Ιταλικού νότου και ονομάζεται Ρομανική.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Απουλίας και της Καλαβρίας καυχώνται πολύ μέχρι σήμερα για την Ελληνική τους καταγωγή γιατί θεωρούν ότι προέρχονται από τους Αρχαίους Έλληνες και έτσι όταν πηγαίνουν στα μέρη τους Έλληνες ταξιδιώτες τους θεωρούν αδέλφια τους.


2. Ταραντέλλα
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η προέλευση και η εξέλιξη του χορού της ταραντέλλας πίτσικα, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν μια θεραπευτική διαδικασία για τη γιατριά αυτών που ήχαν τσιμπηθεί από τη δηλητηριώδη αράχνη ταραντούλα. Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ δηλητηριώδης αράχνη στην περιοχή και φαίνεται ότι αράχνη ήταν το όνομα που έδιναν στο κακό, δηλαδή τα προβλήματα και τις έννοιες που τους απασχολούσαν.

Τα τραγούδια είναι επί το πλείστον παραδοσιακά της Νότιας Ιταλίας, κατάλληλα όμως διασκευασμένα από τους encardia. Υπάρχουν όμως και πρωτότυπες συνθέσεις των encardia που βασίζονται στον ήχο που έχουν διαμορφώσει εμπνευσμένοι από τη μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας.


Επίλογος
Αυτό που έχει σημασία είναι να μείνει στα παιδιά και μέσα από τη διαδικασία προετοιμασίας τους για την παράσταση από τους δασκάλους η τους γονείς, ότι στη γειτονική Ιταλία υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μιλούσαν μια ελληνική γλώσσα και είναι περήφανοι να λένε ότι οι πρόγονοί τους ήσαν Έλληνες. Επίσης ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μέχρι σήμερα ένας χορός που λέγεται ταραντέλλα - πίτσικα και οι άνθρωποι εκεί τον χρησιμοποιούσαν για να γιατρεύονται από την αρρώστια που προκαλούσε το τσίμπημα της αράχνης της ταραντούλας.

Ποιοι είναι οι encardia


Encardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 2000 ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν εκδώσει πέντε δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κατωιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, Cinzia Villani, E.Castagna, Daniele Durante, Vincenza Magnolo, τα συγκροτήματα ghetonia, nuova compagnia di canto popolare, mala lingua, mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino, Asteria, Uccio Aloisi gruppu κ.α.) και με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής (Αργύρης Μπακιρτζής, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Haig Yazdjian, Claudia Delmer, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Χρ.Τσιαμούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Nίκος Ξυδάκης, Καίτη Κουλλιά, Καλλιόπη Βέττα, Γ. Βούκανος, Ν. Πλατύραχος). Επίσης έχουν συμπράξει με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, την ομάδα θεάτρου κούκλας «κιβωτός μύθων», τούς καραγκιοζοπαίκτες Άθω Διανέλλη, Ιάσονα Μελησσηνό και Ηλία Καρελά, τους πολύ σημαντικούς ‘ελληνες ηθοποιούς Hλία Λογοθέτη και Μαρία Ζαχαρή, το πολυφωνικό σύνολο πλειάδες κ.α.. Tόν Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με το Βετεράνο Giovanni Avantaggiato μπροστά σε 120.000 θεατές στα πλαίσια του κορυφαίου και μοναδικού στo είδος του φεστιβάλ “la notte della taranta” στην Κάτω Ιταλία. Το Μάρτιο 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο encardia «η πέτρα που χορεύει» απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης . Τον Μάρτιο του 2013 και τον Φεβρουάριο 2014 ανέβασαν την μουσικοχορευτική παράσταση «Γυναίκες της πέτρας» στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης και στο μέγαρο μουσικής Αθηνών (αίθουσα Γ. Λαμπράκη) αντίστοιχα, μαζί με το πολυφωνικό σύνολο «πλειάδες» και απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου