Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ!!! «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ» του Ανδρέα Καρκαβίτσα


Αποτέλεσμα εικόνας για λογια της πλωρηςΑποτέλεσμα εικόνας για λογια της πλωρηςΣε λίγες μέρες θα παρακολουθήσουμε στο θέατρο Βεάκη την παράσταση
«ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ»
--------------------------

 Ο θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ» παρουσιάζει φέτος στο θέατρο «ΒΕΑΚΗ» το καταπληκτικό έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ» συνεχίζοντας την διάσωση της ελληνικής παράδοσης, μέσα από ένα έργο γεμάτο παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς, γεμάτο ήχους και χρώματα του τόπου μας.

Το μήνυμα του έργου, είναι η πίστη μας στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Καρκαβίτσας στο έργο του, « Το δικό μας καράβι, αντέχει στις φουρτούνες. Μπορεί να βυθίζεται για λίγο στο κύμα, αλλά πάλι νικητής, βγαίνει στους αφρούς της θάλασσας. Με όλους τους θρύλους, τη πίστη και τις παραδόσεις μας. Γιατί είναι γερό το δικό μας σκαρί. Και έχει ένα όνομα που όνομά του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την οικουμένη. Λέγεται…Ελλάδα!»
 
Λίγα λόγια για το έργο, από τον θίασο.

Τα Λόγια της πλώρης, είκοσι θαλασσινές ιστορίες, που προδημοσιεύτηκαν το 1899, διαδραματίζονται τη θρυλική εποχή των ιστιοφόρων.

Ο Μανωλιός, είναι ένας νεαρός νησιώτης και όνειρό του είναι να ταξιδεύει στη θάλασσα, όπως όλοι οι καπετάνιοι του νησιού του. Για οικογενειακούς λόγους, αναγκάζεται να παραμείνει στο νησί. Ακούει τις ιστορίες του φίλου του του Ανδρέα και των άλλων ναυτικών στο καφενείο του νησιού και με τη φαντασία του, τις ζει και ο ίδιος. Ζωντανεύει με το μυαλό του ιστορίες με γοργόνες, με φουρτούνες, με προλήψεις των ναυτικών, αλλά και με τα αστεία περιστατικά στα ταξίδια τους. Ιστορίες που διδάσκουν στα παιδιά, τη δύναμη της θέλησης, της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας.

Με τον φόβο, ότι δεν θα πραγματοποιήσει το όνειρό του, ζητά από τον φίλο του Ανδρέα, να καταγράψει όλες αυτές τις ιστορίες και να του τις δώσει, ώστε να τις ζει και ο ίδιος, έστω μέσα από τον γραπτό λόγο. Ο αδελφικός του φίλος συμφωνεί και έτσι καταγράφει όλες αυτές τις περιπέτειες με τον τίτλο «Λόγια της πλώρης». Άραγε θα βρει τη δύναμη ο Μανωλιός να ζήσει το όνειρό του; Θα αρμενίσει και ο ίδιος τα πέλαγα με το δικό του καράβι; Περιπέτειες γεμάτες μυστήριο, γέλιο, παραδοσιακούς χορούς, αλλά και γεμάτες ελπίδα. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου