Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 
Την Παρασκευή 15 Απριλίου, συναντήθηκαν στο χώρο του Σχολείου μας, οι μικροί  «εκκολαπτόμενοι», αναγνώστες της Β΄ τάξης  με το σύγχρονο παραμυθά κ. Αριστείδη Δάγλα.



Συγγραφέας, δασκάλες και μαθητές περπατήσαμε στα μονοπάτια του Μεγανησίου της Λευκάδας, ιδιαίτερης  πατρίδας του συγγραφέα, μέσα από δράσεις που παρουσίασαν οι μαθητές.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η μικρή «γιορτή» μ’ έναν πρόλογο, όπου πλέκονταν μεταξύ τους τα τρία παραμύθια του συγγραφέα, «Ο Δεκατρής», «Η Σταχομάρω» και τα «Παγανά».
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΓΑΝΑΣτη συνέχεια με αυθορμητισμό, χιούμορ αλλά και σοβαρότητα, τα τρία τμήματα της Β΄ παρουσίασαν το καθένα ξεχωριστά, δραματοποιημένα κομμάτια από τα παραπάνω παραμύθια.  Το Β1 μα ς ταξίδεψε πίσω στα Χριστούγεννα, όπου οι κάτοικοι του νησιού περίμεναν μάλλον με αγωνία την εμφάνιση των τριχωτών κατσικοπόδαρων πλασμάτων, των «Παγανών», νιώθοντας ίσως την ανάγκη το μυστήριο να οδηγεί τη ζωή τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤΑΧΤΟΜΑΡΩ

Το Β2 με τη «Σταχομάρω» απέδειξε πως η φυσική χάρη και η καλοσύνη, μέσα σ’ έναν κόσμο φτώχειας, δυστυχίας και μιζέριας, μπορούν να βρουν τον «πρίγκιπά τους», μόνο όπως τα παραμύθια ξέρουν, μ’ ένα ασημένιο γοβάκι…
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΚΑΤΡΗΣ

Το Β3 άγγιξε ένα θέμα που πάντα απασχολούσε τις κοινωνίες, οι οποίες όμως αποδεικνύονταν σκληρές απέναντι σ’ αυτό.   
Τη διαφορετικότητα.   
Καθετί διαφορετικό, λειψό, κακοφτιαγμένο, άτσαλο πετάγονταν στο «Καιάδα».  Ο «Δεκατρής» όμως απέδειξε ότι η ευφυΐα, η ψυχική δύναμη και η απαντοχή μπορούν να κατοικούν σ’ ένα αδύναμο σώμα.

Η περιέργεια των παιδιών για τη συγγραφή ενός βιβλίου, για το πώς γεννιέται η ιδέα του κι από πού εμπνέεται ο συγγραφέας, εκφράστηκε με ερωτήσεις των παιδιών προς τον ίδιο.
Ακολούθησε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Δάγλα, που είναι η άλλη άποψη στους μύθους του Αισώπου.  Μέσα από τις σελίδες του αποκαθίσταται το όνομα και η υπόληψη του «τεμπέλη» τζίτζικα και αποκτά την αξία που ταιριάζει σε έναν αοιδό, ενώ ο εργατικός αλλά «τσιγγούνης» μέρμηγκας αποδεικνύεται εν τέλει φιλεύσπλαχνος και αρωγός στην ανέχεια  του τζίτζικα.  Η αλεπού κι ο λέλεκας, η αλεπού κι ο κόρακας είναι οι υπόλοιποι ήρωες που θα μας κρατήσουν συντροφιά σ’ αυτή τη νέα έκδοση.

Μια μικρή περιεκτική σε νοήματα δόση αυτής της νέας συγγραφής του κ. Δάγλα, πήραμε διαβάζοντας «τον  αντιμύθο» τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα, μέσω της τεχνολογίας, ενός  βιντεοπροβολέα.
Και τελειώνοντας, οι μικροί μαθητές χάρισαν στον συγγραφέα τις δικές τους δημιουργίες, βασισμένες στα πρώτα τρία βιβλία του συγγραφέα.  Σκίτσα με τα δικά τους Παγανά, βγαλμένα μέσα απ’ την παιδική φαντασία και τον «Δεκατρή» σε νέες περιπέτειες.

Να ευχηθούμε να’ ναι καλοτάξιδο το νέο βιβλίο του κ. Δάγλα και στους μικρούς μας μαθητές να πούμε ότι το βιβλίο είναι ο μοναδικός φίλος που δεν θα τους προδώσει ποτέ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου